La Societat Nova Geogràfica et convida a un curs exclusiu d’introducció als principis de la navegació i sortides a navegar amb vela llatina, incloent aquestes tres activitats:

1- Visita i xerrada a la Facultat de Nàutica sobre els principis elementals de navegació, acompanyada d’una exploració d’estels al Planetari de la Facultat.

2- Xerrades a la Facultat de Nàutica sobre els fonaments de la navegació amb vela llatina.

3- Sortides a navegar amb vela llatina des del Port de Mataró.

Les xerrades i les sortides a navegar aniran a càrrec del Dr. Agustí Martín Mallofré, Capità de la Marina Mercant, Degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona i patró del San Ramon.

Qualsevol persona interessada pot apuntar-se a una, a dues o a totes tres activitats. Recomanem apuntar-vos a les tres.

Preu d’inscripció combinat de les tres activitats: 90€/persona
Preu especial socis de la Societat Nova Geogràfica: 75€/persona

Agenda i descripció de les activitats:

1-Dijous 13 de Maig de 17.30h a 21h. Visita a la Facultat i sessió al Planetari.
Sessió teòrica Principis de navegació marítima

Farem un recorregut dels inicis de l’astronomia, parlarem de les primeres teories i dels principals astrònoms com: Ptolomeo, Copérnico, Kepler, Galileo Galilei, o Edmund Halley. Veurem la seva aplicació a la navegació oceànica i com els capitans, des del segle XVII fins a mitjans de segle XX utilitzaven les tècniques i instruments de navegació astronòmica per situar-se en alta mar.

Sessió Planetari

El Planetari de la Facultat de Nàutica és el més antic de Catalunya i el 2on d’Espanya. És una instal·lació que ens permet observar recreacions de el cel nocturn en diversos llocs de la Terra i en diferents moments de l’any. En ell observarem estrelles, planetes i satèl·lits. Visualitzarem el moviment aparent dels astres i veurem les utilitats pràctiques per la gent de mar durant l’observació astronòmica. Aquest planetari és mecànic, no funciona amb ordinadors. Consta d’una pantalla de projecció en forma de cúpula de 6 metres. Malgrat que vivim en la era de les noves tecnologies, encara és un instrument útil per la docència marítima.

Preu:30€/persona 25€/per als socis 
màxim 30 persones

2-Dijous 10 de Juny, 18.30h a 21h
Sessió Teòrica sobre els fonaments de la navegació a vela llatina

La navegació amb vela llatina és un mètode ancestral de navegar impulsat per la força del vent que utilitza com a sistema de propulsió una vela triangular, coneguda avui com vela llatina, és a dir, de tres punys, que s’enverga a una perxa, que duu per nom antena, i que es pot utilitzar tota sola o combinada amb altres tipus de vela, llatines o no, i a criteri del patró i segons les característiques de l’embarcació. En aquesta xerrada explicarem les parts de la vela i el seu aparell, el principi de la física que fa impulsar i navegar l’embarcació, formes de navegar i de rebre el vent.

Preu: 20€/persona 15€/per als socis
màxim 30 persones

3-Dissabte 12 de Juny i/o dissabte 19 de Juny, de 10h a 13h.
Sortides a navegar amb vela llatina amb el vaixell San Ramon, des del port de Mataró.

El Sant Ramon de Vilassar de Mar és un llaüt quillat construït el 1904 a Campelló, Alacant. És un dels vaixells de vela llatina més antics i més grans d’entre els que naveguen pel Mediterrani i un dels tres llaüts considerats embarcacions històriques a Catalunya. Port base: Mataró // Característiques tècniques : Eslora 15.50 m , Mànega 4,76 m, Puntal 1,98 m.

Preu 40€/persona 35€/per als soci
màxim 15 persones

Per a concertar la teva participació en qualsevol o bé en totes tres activitats, posa’t en contacte amb nosaltres al correu electrònic: activitats@geografica.cat

18 febrer, 2021