L’oceà és el regulador del sistema climàtic. La vida en la terra és possible gràcies al 70 per cent de superfície marina. L’oceà produeix gairebé la meitat de l’oxigen que respirem i absorbeix d’un 25 a un 30 per cent de les emissions anuals de gasos d’efecte d’hivernacle. A més de donar-nos aire ens dóna menjar. 

Però estem traient massa peixos de l’oceà, contaminant-los i fent-los més càlids i àcids. És crucial buscar solucions i protegir-los. L’oceà podria ajudar a disminuir i absorbir les emissions de carboni i atenuar els efectes del canvi climàtic. 

Necessitem revertir el deteriorament dels oceans, mars, costes, rius i llacs amb els seus ecosistemes funcionals. La Campanya per la Natura que lideren National Geographic Society i la Wyss Foundation recomana començar per protegir almenys 30% del planeta – mar i terra – per al 2030, com a fita necessària de camí al 2050. Però avui només hem protegit 15% de les terres del planeta, i 7% de l’oceà. A Espanya el 14,6% del territori terrestre està protegit i malgrat el 12% de superfície marina protegida, menys de l’1% de les nostres aigües estan totalment protegides de la pesca.

L’explorador de National Geographic, Enric Sala, va llançar el projecte “Pristine Seas” en 2008 per a explorar i ajudar a salvar els últims llocs salvatges en l’oceà. Aquests ecosistemes únics són una finestra al passat que revela com era l’oceà abans de la sobrepesca i la contaminació. És essencial que es faci saber al món que aquests llocs existeixen, que estan amenaçats i que es necessita ajuda per a protegir-los.

“Pristine Seas” és la major iniciativa de National Geographic dedicada a la preservació del medi ambient. Durant un llarg període en la mar, bussejant i buscant alguns dels llocs menys explorats en l’oceà, Enric Sala i un petit equip de científics i cineastes han treballat per a inspirar la creació d’àrees protegides on la vida marina pugui prosperar.

Iniciatives com la d’Enric Sala inspiren també en les nostres mars i costes. La Costa Brava aspira aquest any 2020 a ser reserva de la biosfera i el repte és encara major. La sobre-explotació pesquera, la contaminació i destrucció d’espècies marines com la nacra, mol·lusc bivalve present al Mediterrani, són alguns dels temes sobre els quals ja s’està treballant. També iniciatives com la reordenació de l’entorn de la platja de Castell o la veda biològica dels pescadors de gamba van totes en aquest sentit.