La Societat Geogràfica de Catalunya
Som una organització multidisciplinar que promovem el pensament i la reflexió a través de la divulgació geogràfica. Alhora volem connectar amb el llegat i la tradició històrica de les societats geogràfiques internacionals que han estat pioneres des del segle XVIII, però adaptant les nostres accions i el nostre missatge al món del segle XXI.
info@geografica.cat

Neix la Societat Nova Geogràfica de Catalunya per a contribuir al coneixement i el respecte de la geografia humana, natural i mediambiental de Catalunya i del món.

La Societat vol ser referent en viure i comprendre el món a través de l’exploració, la descoberta i la promoció d’una cultura del viatge més sostenible.

El pròxim 30 d’octubre neix, en un acte públic celebrat al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, la Societat Nova Geogràfica.

 El nostre planeta dona senyals de cansament, els models clàssics de viatge i relació amb la natura i les persones s’han esgotat. Ha arribat el moment de repensar el nostre entorn i com ens hi relacionem, en el sentit més ampli del terme. Es per això que un seguit de coneguts periodistes, científics, escriptors, professionals i viatgers fa temps que vam començar a donar voltes a una idea que avui es fa realitat: la creació de la Societat Nova Geogràfica de Catalunya, una entitat que promou l’estudi, el coneixement i el respecte per la geografia humana, natural i mediambiental del nostre país i de tot el món.

El que us presentem no és un projecte improvisat, sinó sorgit de reflexions anteriors al COVID-19 i que ara, amb la pandèmia, prenen més importància i són més necessàries que mai. La sobre-explotació natural, econòmica, urbana i turística, basada en un model depredador de recursos i irrespectuós amb la condició humana, han transformat el present i hipotecat el futur de les noves generacions. Aquestes circumstàncies fan que la Societat Nova Geogràfica de Catalunya es proposi esdevenir un important catalitzador per difondre la cultura geogràfica des d’una perspectiva molt àmplia i profunda, creant consciència sobre els reptes que es plantegen.   

Un canvi de paradigma

El concepte que definia les velles societats geogràfiques europees als segles XIX i XX era el d’auspiciar l’exploració en un context de dominació colonial. La Societat Nova Geogràfica de Catalunya, en canvi, té una raó de ser i uns objectius diferents, contemporanis, sorgits en el context d’un món súper-poblat i interconnectat on ja no hi caben els mapes en blanc ni les exploracions aventureres del passat, però sí una voluntat d’observar, conèixer i protegir,  una actitud nova i més responsable. Si l’experiència de viatjar ens connecta amb la natura i la gent, i això ens transforma en persones obertes, tolerants i conscients de la nostra vida i la dels altres, el fet de difondre aquesta experiència per força ha d’ajudar a crear un món millor, més estimat i respectat per tots.

El nostre compromís

La Societat Nova Geogràfica impulsarà exposicions, conferències, debats, productes audiovisuals, publicacions, activitats educatives i experiències viatgeres. Però hi ha un punt encara més important, i és que constitueix un grup pluridisciplinari que estudiarà i proposarà maneres diferents de viatjar, d’acostar-se a la gent i de conèixer el món a través d’una mirada més honesta, sincera i sostenible. Volem ser motor de futur, amb l’ajuda de tants com vulguin unir-se a nosaltres en aquest esforç, per aconseguir un canvi d’actitud envers el Viatge i impulsar una nova cultura turística tan per al ciutadà com per la indústria turística. Cal transformar models antics i amb tendència al col·lapse per d’altres que afavoreixin la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, redefinint l’herència de les generacions que vindran. 

La intenció de la Societat Nova Geogràfica és que tothom es faci seu aquest projecte i contribueixi a dibuixar un horitzó que vagi més enllà del viatge banalitzat. Ni la resta del món és un espectacle ni els viatgers podem comportar-nos com a simples espectadors.

Esperem que ens acompanyeu en aquest desafiament, una veritable aventura del segle XXI.

*La Societat Nova Geogràfica es una entitat que, a través de les seves accions, promou l’estudi, el coneixement i el respecte per la geografia humana, natural i mediambiental de tot el planeta. També és un grup de treball i estudi per a la recerca de solucions que contribueixin a la creació d’un món millor. La junta directiva de la Societat la formen persones a les quals les uneix la passió pel viatge:  Jordi Llompart, Sergi Lara, Josep Lluís Alay, Pep Bernadas, Sergi Blázquez, Muntsa Dachs, Joan Pla, Núria Roselló, Rafa Serra, Bibi Solanes, Jordi Vendrell, Maria Rosa Vila i Toni Vives.

Share