El pròxim dimarts 11 d’abril, a les 18.30h, a la sala d’actes de la llibreria Altaïr, la Societat Nova Geogràfica i Altaïr us conviden a una nova sessió de les xerrades de @lageografica i @altaïr. Aquesta vegada amb el membre fundador de l’Associació Sediments per a la recuperació dels sediments del riu Ebre que evitin la desaparició del Delta.

Josep Juan Segarra és periodista i doctor en Antropologia social i cultural. Des de l’any 2000, participa en diferents organitzacions i moviments socials en defensa del riu Ebre i del seu Delta. Des del 2015 coordina la Campanya pels sediments amb la col·laboració d’altres activistes independents i d’ONG’s com SEO/Bird Life, Plataforma en defensa de l’Ebre i Ecologistes en Acció. A més de continues campanyes i accions divulgatives per conscienciar del greu problema de la desaparició del Delta, en Josep Juan ha estat l’autor d’un llibre titulat “Terra presa” en el qual recull diversos estudis i opinions d’experts que assenyalen la retenció dels sediments als embassaments de la conca hidrogràfica com la principal causa de la mort ecològica del riu i de l’alarmant destrucció del Delta de l’Ebre, sotmès també a les inclemències del canvi climàtic.

Durant la xerrada amb el President de la Societat Nova Geogràfica, el periodista i cineasta Jordi Llompart, en Josep Juan explicarà la singularitat d’un paratge natural únic a Catalunya, Espanya i Europa, descriurà alguns dels seus espais naturals més insòlits i sorprenents, però també, malauradament, parlarà de la dramàtica situació que afronta el Delta de l’Ebre, que, en tan sols trenta anys, perdrà prop d’un quaranta per cent de la seva superfície actual, patint un enorme impacte social, econòmic i mediambiental. Un dels paratges naturals i agro-pecuaris més emblemàtics i actual joia turística del nostre país, quedarà destruït per la pujada del nivell del mar, i això provocarà, a més, l’èxode forçós d’una bona part de la seva població.

Aquestes xerrades de la Societat Nova Geogràfica, en col·laboració amb Altaïr, estan obertes al públic, tenen una periodicitat mensual i pretenen aportar debat, coneixement i reflexió sobre diversos temes de l’actualitat de la geografia humana, cultural i mediambiental del nostre país i del món.

4 abril, 2023