L’expedició de l’explorador basc Miguel Gutiérrez-Garitano juntament amb l’explorador, escriptor i fotògraf català Jordi Canal-Soler (membre de la Societat NOVA Geogràfica), l’exploradora i historiadora basca Silvia Carretero Gómez i el guia local Shahid Jamil Rana va finalitzar a principis de maig després de vuit dies de recorregut pel Pakistan seguint els passos d’Alexandre el Gran. En concret, van recórrer l’escenari de la Batalla de l’Hidaspes, l’últim gran combat d’Alexandre en què lluità el 326 a.C. contra el rei indi Porus. Amb aquesta victòria el rei macedoni va conquerir part de l’Índia i després va fundar tres ciutats que es creien perdudes. 

L’expedició ha trobat ara traces del que podria ser Alexandria Bucèfala i Alexandria Nicaea, i a la primera han descobert les restes del que podria ser un túmul  colossal que hauria pogut servir com a lloc d’enterrament de Bucèfal, el llegendari cavall d’Alexandre.

Plutarc va escriure que el rei Felip II de Macedònia, pare d’Alexandre, va comprar un cavall tan salvatge que ningú podia domar-lo fins que el seu fill Alexandre, tot just un adolescent, va aconseguir la gesta impossible. «Busca’t un món tan gran com tu, fill meu, perquè a Macedònia no hi caps», diuen que Felip va dir a Alexandre. La doma d’aquell cavall, a qui van anomenar Bucèfal (que significa «cap de bou», per una taca que tenia amb aquesta forma) va ser la primera gesta coneguda de qui després seria un dels més grans conqueridors de la història: Alexandre el Gran. En pocs anys va conquerir Pèrsia, Fenícia i Egipte. Després conqueriria Bactriana, Sogdiana i Drangiana (els Afganistan, Uzbekistan i Tadjikistan actuals) i finalment entraria com un oceà enfurit a l’Índia. Va ser a la vora del riu Hidaspes, l’actual riu Jhelum on va morir el famós cavall, just abans de la batalla del mateix nom, en la qual Alexandre va vèncer al rei indi Porus. La mort de Bucèfal, amb gairebé trenta anys d’edat, va marcar el final de l’epopeia i Alexandre va tornar a Pèrsia poc després.

Alexandre estimava tant al cavall que diuen que Alexandre va erigir la ciutat d’Alexandria Bucèfala al lloc on va morir la muntura i al centre hi va disposar la tomba del cavall. La ciutat va perdurar fins al segle IV d.C., data en què la seva pista es perd sense més rastre.

L’expedició ha descobert un túmul de 130 metres de diàmetre amb una entrada que recorda a la morfologia de la tomba de Vergina, on reposen les restes de Felip II. Es tracta d’un anell de tova amb corredor d’entrada, amb parets de cinc metres d’altura i completament plenes de ceràmiques de diverses èpoques i morfologies, pedres de molí, pedres tallades, etc. 

Avisats pels expedicionaris, un equip d’arqueòlegs ja està treballant a la zona per a analitzar la troballa i començar a protegir el jaciment, ja que es troba enmig d’una zona urbana i és fàcilment espoliable.

25 maig, 2021

Lectures recomanades