a
La Societat Geogràfica de Catalunya
Som una organització multidisciplinar que promovem el pensament i la reflexió a través de la divulgació geogràfica. Alhora volem connectar amb el llegat i la tradició històrica de les societats geogràfiques internacionals que han estat pioneres des del segle XVIII, però adaptant les nostres accions i el nostre missatge al món del segle XXI.
info@geografica.cat
instagram
Segueix-nos!!
geografica.cat > Notícies  > La Societat Nova Geogràfica et convida a un curs exclusiu d’introducció als principis de la navegació i sortides a navegar amb vela llatina, incloent aquestes tres activitats

La Societat Nova Geogràfica et convida a un curs exclusiu d’introducció als principis de la navegació i sortides a navegar amb vela llatina, incloent aquestes tres activitats

La Societat Nova Geogràfica et convida a un curs exclusiu d’introducció als principis de la navegació i sortides a navegar amb vela llatina, incloent aquestes tres activitats:

1- Visita i xerrada a la Facultat de Nàutica sobre els principis elementals de navegació, acompanyada d’una exploració d’estels al Planetari de la Facultat.

2- Xerrades a la Facultat de Nàutica sobre els fonaments de la navegació amb vela llatina.

3- Sortides a navegar amb vela llatina des del Port de Mataró.

Les xerrades i les sortides a navegar aniran a càrrec del Dr. Agustí Martín Mallofré, Capità de la Marina Mercant, Degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona i patró del San Ramon.

Qualsevol persona interessada pot apuntar-se a una, a dues o a totes tres activitats. Recomanem apuntar-vos a les tres.

Agenda i descripció de les activitats:

1- La visita a la Facultat i la sessió de Planetari tindrà lloc el Dijous, 13 de Maig, de 17.30h a 21h. La sessió consistirà en:

Sessió teòrica Principis de navegació marítima

Farem un recorregut dels inicis de l’astronomia, parlarem de les primeres teories i dels principals astrònoms com: Ptolomeo, Copérnico, Kepler, Galileo Galilei, o Edmund Halley. Veurem la seva aplicació a la navegació oceànica i com els capitans, des del segle XVII fins a mitjans de segle XX utilitzaven les tècniques i instruments de navegació astronòmica per situar-se en alta mar.

Sessió Planetari

El Planetari de la Facultat de Nàutica és el més antic de Catalunya i el 2on d’Espanya. És una instal·lació que ens permet observar recreacions de el cel nocturn en diversos llocs de la Terra i en diferents moments de l’any. En ell observarem estrelles, planetes i satèl·lits. Visualitzarem el moviment aparent dels astres i veurem les utilitats pràctiques per la gent de mar durant l’observació astronòmica. Aquest planetari és mecànic, no funciona amb ordinadors. Consta d’una pantalla de projecció en forma de cúpula de 6 metres. Malgrat que vivim en la era de les noves tecnologies, encara és un instrument útil per la docència marítima.

2- La sessió teòrica sobre els fonaments de navegació a vela llatina tindrà lloc a la Facultat de Nàutica el Dijous, 10 de Juny, de 18.30h a 21h. En aquesta sessió es parlarà de:

Sessió Teòrica navegació a vela llatina

La navegació amb vela llatina és un mètode ancestral de navegar impulsat per la força del vent que utilitza com a sistema de propulsió una vela triangular, coneguda avui com vela llatina, és a dir, de tres punys, que s’enverga a una perxa, que duu per nom antena, i que es pot utilitzar tota sola o combinada amb altres tipus de vela, llatines o no, i a criteri del patró i segons les característiques de l’embarcació. En aquesta xerrada explicarem les parts de la vela i el seu aparell, el principi de la física que fa impulsar i navegar l’embarcació, formes de navegar i de rebre el vent.

3- Les sortides a navegar amb vela llatina estan programades per al dissabte 12 de Juny i/o alternativament el Dissabte 19 de Juny, en tots dos casos de 10h a 13h, amb el vaixell San Ramon, des del port de Mataró.

El Sant Ramon de Vilassar de Mar és un llaüt quillat construït el 1904 a Campelló, Alacant. És un dels vaixells de vela llatina més antics i més grans d’entre els que naveguen pel Mediterrani i un dels tres llaüts considerats embarcacions històriques a Catalunya. Port base: Mataró // Característiques tècniques : Eslora 15.50 m , Mànega 4,76 m, Puntal 1,98 m.
Per a concertar la teva participació en qualsevol o bé en totes tres activitats, posa’t en contacte amb nosaltres al correu electrònic: activitats@geografica.cat

Share